Honnan tudod, hogy szeretlek? #1. hét

Tapasztaltál már te is olyat, hogy úgy érzed, mindent megteszel a párodért, nagyon szereted őt, de ő mégis csak arra panaszkodik, hogy úgy érzi, nem is szereted?

Sokan gondolják úgy, hogy ők bizony mindent megtesznek a párjukért, folyamatosan a kedvében járnak, miközben párjuk már nem nagyon érzi a szeretet, úgy gondolja kihűlt a kapcsolatuk. És ez természetesen fordítva is igaz lehet. Érezhetjük mi is úgy magunkat, hogy nem vagyunk szeretve annak ellenére, hogy párunk mindent megtesz azért, hogy ne érezzünk így – csak kevés sikerrel. Gary Chapman Az öt szeretetnyelv elméletével a fenti problémával küszködő pároknak próbál segíteni.

szeretetnyelv

Az elmélet rávilágít arra, hogy nem csak egy módon tudjuk kifejezni a szeretetünket a másik felé, hanem összesen 5 különböző változatban is.

Ez az öt szeretetnyelv a következő:
– elismerő szavak
– minőségi idő
– ajándékozás
– szívességek
– testi érintés

Mindenkinek van elsődleges (és másodlagos) szeretetnyelve. Ha ezen a “nyelven” beszélsz a párodhoz, érezni fogja, hogy szereted, viszont ha máshogy próbálod kifejezni magad, az nem biztos, hogy célba fog érni.

Ha két eltérő nyelven beszélő ember találkozik, nem vagy csak nagyon nehezen fogják megérteni egymást. A jó kommunikáció akkor fog tudni elindulni, ha az egyik ember megtanulja a másik nyelvét – azonos nyelvet beszélnek. Ehhez hasonlóan működik a párkapcsolatotok is, a párotoknak is csak akkor fogjátok tudni jól kifejezni a szereteteteket, ha megtanuljátok az ő szeretetnyelvét.

1. heti kihívás

Ahhoz, hogy a párod kedvében tudjál járni, tudnod kell, hogy miből fogja azt érezni, hogy szereted. Ezért az eheti kihívás – Ismerd meg párod szeretetnyelvét!

Ehhez a következő hetekben több eszköz is a rendelkezésedre fog állni, első lépésnek figyeld meg, hogy ő hogyan fejezi ki feléd és mások felé a szeretetét. Chapman szerint úgy adunk másnak szeretet, ahogy mi is szeretnénk mástól kapni. Ezen kívül gondold át, hogy mire szokott panaszkodni, mi hiányzik neki a kapcsolatotokból.

Jegyzeteld le tapasztalataidat, mert később szükséged lesz rá!

Ha többet szeretnél megtudni az öt szeretetnyelvről, Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva – Az életre szóló szeretet titka könyvében olvashatsz róla részleteket. Illetve természetesen kövesd hétről hétre a kihívásainkat, mert a következő hetekben továbbra is ez a téma lesz a fókuszban.

Jó szórakozást az eheti kihíváshoz és boldog párkapcsolatot!

 

Kérdésed van? Keress bizalommal a Kapcsolati oldalon található űrlap segítségével!

Close Menu