5 nyelv, amivel közelebb kerülhetsz a párodhoz #2. hét

Az előző héten röviden megismerhettük az öt szeretetnyelvet és a heti kihívás az volt, hogy figyeld meg párod viselkedését, ami alapján következtetni tudunk az ő elsődleges szeretnyelvére. Ahogy ígértem, a fókuszban továbbra is a szeret kifejezésének témája marad, de ma egy szinttel tovább lépünk, hogy tökéletesre fejleszthessük a szeretetnyelv használatát.

Az előző héten megismerkedhettél az öt szeretetnyelvvel (ha lemaradtál róla itt elolvashatod). Szerintem mindenkinek van némi elképzelése arról, hogy a párjának melyik az elsődleges szeretetnyelve.

Te biztosan tudod, hogy melyik szeretetnyelvet érdemes használnod?

Ha tisztában vagy azzal, hogy minek örül a párod, nyilvánvaló, hogy egy olyan ütőkártya a kezedben, amit nem szabad veszni hagyni. Ezért most pontosítjuk, hogy melyik szeretetnyelv mit is jelent a gyakorlatban és utána jöhet a heti kihívás.

1. Elismerő szavak
Azoknál az embereknél, akiknek az elsődleges szeretetnyelve az elismerő szavak, szinte a legegyszerűbb dolga van a párjuknak. Bárhol és bármikor használhatják ezt a nyelvet. Ezek az emberek elismerésre, dicséretre vágynak, egy-egy jó szó nagyon sokat tud tenni a kapcsolatotokért. Arra viszont vigyázz, hogy az elismerés őszinte legyen és ne ess túlzásba, mert elvesztheti az értékét.

2. Minőségi idő
A minőségi idő kulcsa az osztatlan figyelem. Ha a párodnak ez az elsődleges szeretetnyelve, akkor fogja magát szeretve érezni, ha ebben az időben csak vele foglalkozol. Lehet az egy vacsora, egy közös kirándulás, egy hosszú hétvége, a lényeg, hogy a fókuszban a párod legyen. Nem szerencsés közös program TV-nézés vagy mozi, hiszen ilyenkor a párodnak a filmmel kell osztoznia a figyelmeden.

3. Ajándék
Sokan azt gondolják, hogy akinek a szeretetnyelve az ajándék, az anyagias, pedig ez nem így van. Ezek az emberek nem a drága ajándékokat értékelik, hanem azokat, amik nekik szólnak. Igazából nem is maga az ajándék, hanem annak az érzése teszi őket boldoggá, hogy az ajándékot vásárló párja törődik vele és odafigyel rá, ezért pont azt az ajándékot veszi meg, amire vágyik. Ha a párod szeretetnyelve az ajándék, mindenképp szánj kellő időt a megfelelő ajándékok megtalálására.

4. Szívesség
A szívességre vágyó férfiak és nők bármilyen apró segítségnek örülnek. Általában ők fontosnak tartják, hogy bizonyos dolgok rendben legyenek (például, hogy mindig rend és tisztaság legyen a konyhában és ezért ha ebben segítesz azzal, hogy leviszed a szemetet, nagyra fogja értékelni). Tehát minden olyan cselekedettel, ami megkönnyíti az életét, kinyilváníthatod a szereteted.

5. Testi érintés
Ha a párod elsődleges szeretetnyelve a testi érintés, akkor minden egyes ölelésedkor szeretve érzi magát. Fontos neki, hogy érezze, hogy valaki van mellette, a kéz megfogása, az arc vagy a hát megérintése az ő értelmezésükben a törődés és a szeretet kifejezése. Egy-egy kedves érintéssel biztosíthatod, hogy szereted.

Fontos: attól, hogy valakinek az elsődleges szeretetnyelve pl. a minőségi idő, még nem jelenti azt, hogy egy-egy apró szívesség vagy ajándék ne esne jól neki. Az elsődleges (és másodlagos) szeretetnyelvünk csak azt fejezi ki, hogy mi az, amivel a legjobban érezzük, hogy párunk szeret. Ettől függetlenül a többi kifejezési eszközre is szükségünk van, néha azt is használnunk kell. Erről bővebben a jövő heti bejegyzésben olvashatsz.

A szeretet kifejezése születésünk óta fontos szükséglet, a társas kapcsolatok nélkülözhetetlen eleme. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy megtaláljátok azt a szeretet kifejezési módot, ami a kapcsolatotokhoz, egymáshoz a legjobban illik.

2. heti kihívás

Sok párkapcsolat azért működik nehezen, mert túl kevés és nem minőségi a kommunikáció. A szeretetnyelvről lehet sokat beszélgetni, egy-egy ilyen beszélgetés során lehetőséget adhattok párotoknak és magatoknak is egymás előtt őszintén megnyílni, beszélni az érzéseitekről.

Éppen ezért az e heti kihívás, hogy beszélgessetek párotokkal a szeretetnyelvetekről és fedezzétek fel egymást és önmagatokat!

Hogyan csináljam?

1. Tervezz – szólj párodnak, hogy fontos dologról szeretnél vele beszélni, keressetek egy olyan időpontot, amikor csak egymásra tudtok figyelni.

2. Készüljetek elő – testileg és lelkileg. Gondoljátok át, hogy vajon szerintetek mi lehet a szeretetnyelvetek. Ezen kívül gondoskodjatok arról, hogy ne legyenek zavaró tényezők – ha van gyermek, vigyázzon rá valaki, telefont kapcsoljátok ki, csak egymásra kelljen figyelnetek. A halk zene, egy pohár bor, egy illatgyertya mind segítségetekre lehet az ellazulásban és a megnyílásban.

3. Mesélj a szeretetnyelvekről – ha párod nem olvassa a blogot, mindenképp mesélj neki a szeretetnyelvekről, hiszen e nélkül nem is tudja, hogy pontosan mit is kerestek.

4. Haladjatok a beszélgetéssel tetszésetek szerint. Van aki szabadon, kötetlenül beszélget, szívesen csapong a témák között, van aki pedig szeret minden pontot egymás után átbeszélni. Válasszátok azt a módszert a melyik jól esik.

A végén pedig gyűjtsétek össze, hogy meddig jutottatok, kinek mi a dominánsabb szeretetnyelve. Ha szükséges, folytassátok a beszélgetést később.

Ha az előző hétről benned már kialakult egyfajta meglátás a párod szeretetnyelvéről, azt is átbeszélhetitek. Vessétek össze a két eredményt.

Jövő héten pedig megtesszük az utolsó lépést afelé, hogy 100%-ig biztosak legyünk, hogy jó nyelvet használunk. Ha érdekel a téma, nézz vissza minden héten, mert új tartalmak várnak.

Jó szórakozást az eheti kihíváshoz és boldog párkapcsolatot!

Close Menu